Druiven in assortimentskas

Van oudsher worden in Westland vier populaire druivenrassen gekweekt, namelijk de Frankenthaler, Black Alicante, Muscaat van Alexandrie en Golden Champion. In de assortimentskas in Themapark De Westlandse Druif staan onderstaande 45 rassen tafel- en wijndruiven uit de hele wereld. Tijdens de Themadagen is het mogelijk om deze rassen te proeven, ze worden niet verkocht.

Witte druiven

Baidor (wit, pit)

Grote korrel met zacht vruchtvlees, sappige, friszoete druif. Zachte schil. Geen bewaardruif.

Blauwe Burgunder (wit, pit)

Zoet, iets stugge schil.

Bianca (wit, pit)

Vlakke druif met kleine korrel. Is ook een buitendruif. Wel sappig. Alhoewel de druiven goed eetbaar zijn worden ze vooral gebruikt voor de aanmaak van sappen en evt. wijnen.

Drs. Schnitmanss (wit, pit)

Kleine korrel met een zoete smaak. Niet al te sappig.

Esmeralda (wit, pit)

Smaakexplosie, heel sappig.

Frankenthaler (wit, pit)

Trossen met witte korrels. Smaak is overigens hetzelfde als bij de blauwe variant.

Golden Champion (wit, pit)

Krijgt behoorlijk lange trossen met grote, gele bessen, die een heel lekkere smaak hebben en goed zoet kunnen worden. Een sappige druif met een zachte schil.

Himrod (wit, pitloos)

Parfumachtige, kruidige smaak. Wel bijzonder.

Muscaat van Alexandrië (wit, pit)

De vruchten zijn ovaalvormig en ambergeel en het vruchtvlees is knapperig. Typische muscaatsmaak is vooral zoet. Je proeft bijna de wijn die deze druif zo bekend maakte.

Ortega (wit, pit)

Druif met kleine korrel, frisse sappige druif met fijne schil.

Palentina (wit, pit)

Muscaatachtige, kruidige smaak.

Patio Green (wit, pitloos)

Sappige, frisse druif.

Phoenix (wit, pit)

Niet zoet.

Professor Aberson (wit, pit)

Oud Westlands ras. Sappige, zoete korrel enigszins grof. Het betreft een tere druif.

Rubens (wit, pit)

Heel sappige, smaakvolle druif.

Sugarone (wit, pitloos)

Vlezige druif met vlakke smaak.

Vroege van der Laan (wit, pit)

Vlezige druif, middel zoet maar wel fris. Middelgrote korrel. Buitendruif. Alhoewel de druiven goed eetbaar zijn worden ze vooral gebruikt voor de aanmaak van sappen en evt. wijnen

Zalagyöngye (wit, pit)

Hongaarse druif met vlezige, licht zurige korrel. Schil zacht.

Blauwe druiven

Sieger (rosé, pit)

Kleine korrel smaakt naar kruidige muscaatsmaak. Erg zoet. Heel geschikt voor desserts. Niet meer beschikbaar.

Black Seedless (blauw, pitloos)

Enigszins zoete druif, smaakvol.

Dornfelder (blauw, pit)

Druif met enigszins harde schil, wel zoet. Alhoewel de druiven goed eetbaar zijn worden ze vooral gebruikt voor de aanmaak van sappen en evt. wijnen.

Emile Royal (blauw, pit)

Grote blauwe korrel, erg vlezig, minder sappig.

Frankenthaler (blauw, pit)

Klein trossen met grote, lichtrood, blauwe bessen. Matige opbrengst. Kenmerk de bes wordt wel zoet, maar blijft rood of lichtblauw. Zachte schil.

Glorie van Boskoop (blauw, pit)

Kleine korrel, honingzoet, zeer smakelijk. de schil is wat stugger. Typische buitendruif. Alhoewel de druiven goed eetbaar zijn worden ze vooral gebruikt voor de aanmaak van sappen.

Leon Millot (blauw, pit)

Sappige druif met zachte fruitsmaak, schil is licht zurig.

Leopold III (blauw, pit)

Late druif (september), weinig smaak.

Muscaat Blue (blauw, pit)

Zoete smaak, muscaatachtig, Bomen zijn geënt op witte Muscaat van Alexandrië.

Noorse Druif (blauw, pit)

Kleine zoete druif met veel sap. Alhoewel de druiven goed eetbaar zijn worden ze vooral gebruikt voor de aanmaak van sappen en evt. wijnen

Pastoor Verburch (blauw, pit)

Lijkt op Frankenthaler, iets stuggere schil.

Regent (blauw, pit)

Enigszins zoet/zure smaak en stugge schil. Alhoewel de druiven goed eetbaar zijn worden ze vooral gebruikt voor de aanmaak van sappen en evt. wijnen.

Ribier (blauw, pit)

Grote, zoete bessen. Smaakvolle druif.